Tavaszi saláta kávés öntettel

Pirított baconnel, krutonnal és buggyantott fürjtojással.

Kávés saláta? Köszönöm, kérek! Ha egy friss, könnyű fogásra vágyunk, ez a kiváló alapanyagokból készült tavaszi saláta a tökéletes választás.

Az olasz Coppa baconnel, krutonnal és egy szokatlan, de ízletes, hideg kávéból, almaléből és mézes mustárból készült öntettel felszolgálva ez a tavaszi saláta üdítő ínyencség lesz az asztalon. A buggyantott fürjtojással díszített salátakeverék ráadásul szemet gyönyörködtető látvány.

Adag: 4 személyre

Hozzávalók:

Az öntethez

  • 1 ek. fehér balzsamecet
  • 6 ek. erős, hideg kávé
  • 3 ek. szűretlen almalé
  • 1 tk. magos mustár
  • 1 ek. vadméz
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 4 ek. szűz olívaolaj

A salátához:

  • kb. 120 g vegyes tavaszisaláta-alap (rukkola, bébispenót, zsázsa, gyermekláncfű, organikus termesztésű virágok stb.)
  • 1 bagett
  • 50 g vékonyra szeletelt Coppa (tarjából készült olasz bacon)
  • 12 friss fürjtojás
  • 1 ek. fehérborecet
  • konyhai papírtörlő

Elkészítés:

  1. Keverjük össze az öntet összes összetevőjét, és kóstoljuk meg.
  2. Mossuk meg a salátaleveleket, válogassuk ki, és szárítsuk meg.
  3. Melegítsük elő a sütőt. Beállítás: Felső/alsó melegítés/180 °C.
  4. A bagettet vágjuk nagyon vékony szeletekre. A bagett- és baconszeleteket fektessük egy tepsire, helyezzük a sütő aljától számított harmadik szintre, és pirítsuk 6-7 percig. Ezután fordítsuk meg a kenyér- és baconszeleteket is.
  5. Törjük fel egyesével a fürjtojásokat, és helyezzük őket egy felespohárba vagy egy kis tojástartó csészébe.
  6. Egy kb. 18 cm átmérőjű kisebb lábosban forraljunk fel 3 dl vizet két tk. sóval és a fehérborecettel. Ha már forr, vegyük le a hőt 1-es fokozatra, engedjük a fürjtojásokat egyszerre a forró, de nem lobogó vízbe, és főzzük 2-3 percig. Vegyük ki egyesével a tojásokat egy villával, és csöpögtessük le őket egy konyhai papírtörlőn.
  7. Öntsük az öntetet a salátára, és porciózzuk ki a tányérokra. Fektessük rá a baconszeleteket és a krutonokat. Tegyük a tetejére a fürjtojásokat, és az egészet finoman locsoljuk meg a maradék öntettel. Frissen szolgáljuk fel.

Tippek:

  • Az egy- vagy kétnapos bagettet könnyebb vékonyra szeletelni. Kenyérszeletelő géppel boldogulunk a legkönnyebben.
  • Pikánsabb lesz a kruton íze, ha pirítás után bedörzsöljük egy gerezd fokhagyma vágott felével.
  • Hagyományos főzőlap használata esetén legyünk óvatosak – a víznek nem szabad forrnia, amikor belekerülnek a tojások!

Gyártás: Regine Smith Thyme
Tálalási styling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Fénykép: © Wolfgang Kowall

Fel