Ratatouille

Egy színes kiegészítő ízletes halételekhez.

A nizzai eredetű ratatouille a francia provence-i konyha hagyományos étele, napjainkban azonban számos variációja örvend nagy népszerűségnek Európa-szerte. Ez a változat tengeri durbinccsal különösen finom.

A ratatouille-t régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték a maradék zöldségeket, és néha zöldséghulladék is került a fazékba. Az étel a provence-i ételek világából, Nizzából ered, és ezek a gyökerek a nevében is tetten érhetőek: A „rata” jelentése „kaja” a „touille” pedig annyit tesz „keverni”. A ratatouille tehát szó szerint „kevert ételt” jelent, amelyet órákig főznek lassú tűzön. Ez azonban ne vegye el a kedvét. Manapság a ratatouille Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a világ legjobb szakácsainak konyhájában is gyakran terítéken van. Az alapvető összetevői a hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom és gyakran a padlizsán, de számos változata létezik, mivel az évek során nagyon elterjedt. Egy dolog azonban minden változatban közös: a ratatouille nagyon egészséges, mivel tele van zöldségekkel, és könnyen emészthető.

Elkészítési idő: 70 perc
Előkészületek: 30 perc
Főzés: 40 perc

Adag: 2 személyre

Hozzávalók:

  • 1 piros paprika
  • 1 sárga paprika
  • Fél cukkini
  • 6 szem koktélparadicsom
  • 6 fej gomba
  • 1 fej mogyoróhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ tk. kakukkfű
  • 1 tk. bazsalikom
  • 1 tk. tengeri só
  • ½ tk. fekete bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 szál rozmaring

Eszközök: kés, vágódeszka, vákuumtasak

Elkészítés:

  1. Mossuk és szükség szerint hámozzuk meg a zöldségeket, majd vágjuk őket egyforma, falatnyi méretű darabokra.
  2. Aprítsuk finomra a hagymát, keverjük össze a fokhagymával és a fűszerekkel, majd adjuk a keveréket a zöldségekhez.
  3. Tegyük az egészet a vákuumtasakba, majd a kamrás vákuumozó fiók 3-as fokozatán zárjuk le a tasakot.
  4. Főzzük meg a ratatouille-t a szuvidálásra beállított gőzpárolóban, alulról a második szinten. Hőmérséklet: 65 °C, főzési idő: 40 perc
  5. Vegyük ki az elkészült ételt a vákuumtasakból, és rendezzük el a tányérokon. A fogást rozmaringszálakkal díszíthetjük.

Tipp: Remekül illik valamilyen ízletes hal mellé.

Fénykép: © AdobeStock

Fel