Őzgerinc borókabogyóval és rozmaringgal

Egy fejedelmi lakoma receptje

Az őzgerinc valódi ínyenc eledel – talán azért, mert az őzek maguk is nagy ínyencek: csakis a legzsengébb hajtásokat rágcsálják el. A borókabogyó finom gyümölcsös, erőteljes ízesítést ad az ételnek.

Az őzek nemcsak félénk, de ínyenc erdőlakók is. Imádják a fiatal, vitamindús hajtásokat, rügyeket és a friss leveleket – amitől a húsuk rendkívül egészséges és omlós lesz. A vadhúsok közül az őz a legfinomabb. Az őzek mindig menekülésre készek és folyton mozgásban vannak, ezért általában nincs nagy zsírtartalékuk. 100 grammonként 100 kalóriás tápértékű húsuk rendkívül sovány a sertés- vagy marhahúshoz képest. Az omlós őzhús általában teljesen természetes is, mivel az állatok nem istállóban, hanem a természetes élőhelyükön nevelkednek. A borókabogyó finom gyümölcsös, erőteljes ízesítést ad az ételnek. A bogyók olyan illóolajokat tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést, és az aromás rozmaringgal kombinálva valódi ízbombát alkotnak.

Elkészítési idő: 60-70 perc 
Főzési idő: 35-40 perc
Adag: 4 SZEMÉLYRE

Hozzávalók:

  • 1 őzgerinc (kb. 1500 g)
  • 1 tk. fekete bors (egész)
  • 4 db borókabogyó
  • 2 szál rozmaring vagy 1 ek. rozmaringlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 ek. olaj
  • 150 g szeletelt bacon
  • 400 ml vadhúsalaplé
  • 200 ml tejszín
  • 2 ek. mártássűrűsítő
  • bors

Eszközök: Grilltepsi

Ajánlott beállítás:
Funkció: Alul-felül sütés
Hőmérséklet: 200-210 °C
Elhelyezés a sütőben: alulról a második szinten
Főzési idő: 35-40 perc + előmelegítés

Választható sütőbeállítás:
Funkció: hőlégkeverés plusz
Hőmérséklet: 190-200 °C
Elhelyezés a sütőben: alulról a második szinten
Főzési idő: 35-40 perc + előmelegítés

Főzőlap-beállítás:
Fokozat: 9-8
Főzési idő: 1-2 perc

Elkészítés:

  1. Őröljük durvára a borsot és a borókabogyót, majd keverjük össze az olajjal, a rozmaringlevelekkel és a zúzott fokhagymával.
  2. Metsszük be az őzgerincet a csont felső részén végig, és kenjük meg a páccal.
  3. Melegítsük elő a sütőt. Ízesítsük a húst sóval és borssal, majd fedjük be baconnel, helyezzük a grilltepsibe, és tegyük az előmelegített sütőbe.
  4. 20 perc után öntsük hozzá az alaplé felét, és főzzük további 20 percig. Adjuk hozzá a maradék alaplevet.
  5. Vegyük ki a húst, és alufóliába csavarva hagyjuk pihenni körülbelül 10 percig. Szűrjük le az alaplevet, és adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük bele a mártássűrítőt, majd forraljuk fel a keveréket.
  6. Távolítsuk el a húst a csontról, szeleteljük fel, és a mártással tálaljuk.

Tipp: A mártás ízlés szerint vörösborral ízesíthető. 

Fénykép: © Miele

Fel