Kávés erőleves marhahúsból,bazsalikomos tejhabbal

Energiaital, kicsit másként

 Olvasási idő: 1 perc

Marhahúsleves mint energiaital? Elsőre furcsának tűnhet, de jótékony hatással van az egészségre. Kalandvágyóknak való recept!

A hagyományos, marhából készült erőleves most egy vadonatúj trend alapjául szolgál. Erről a marhacsontból és zöldségekből főzött levesről már régóta tudjuk, hogy a hozzávalókból kifőtt ásványi anyagoknak, fehérjéknek és aminosavaknak köszönhetően nagyon egészséges. Már nagyszüleink is ismerték jótékony hatását. Most viszont még tovább léptünk: serkentő energiaitalt készíthetünk belőle Arabica kávészemek, egy kis száraz sherry, egy csipet keleti fűszer és bazsalikomos tejhab hozzáadásával.

8-10 adag (kb. 1,25 l erőleves)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű vöröshagyma
  • 1,5 kg marhacsont (kis darabokra aprítva)
  • 500 g leveszöldség és 1 marék csiperkegomba (mindkettő apróra vágva)
  • 50 g kávébab (Arabica)
  • 60 g gyömbérgyökér
  • 2 db babérlevél
  • 3 szár kakukkfű
  • 6 nyitott kardamomhüvely
  • 1-1 tk. curry por,
  • fekete bors (egész) és szegfűbors
  • 2 paprika (feldarabolva)
  • frissen őrölt bors
  • 4-6 ek. száraz sherry (fino)
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

A húsleves derítéséhez:

  • 3 tojásfehérje (enyhén keményre verve)
  • 250 g leveszöldség (apróra vágva)
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • ½-½ tk. bors,
  • szegfűbors,
  • szegfűszeg és borókabogyó (zúzott)
  • 1 ek. reszelt biocitromhéj
  • 400 g darált marhahús

Bazsalikomos tejhab:

  • 1 kis marék bazsalikomlevél
  • 200 ml UHT tej (3,5%-os zsírtartalommal)
  • cayenne-bors

Elkészítés:

  1. A vöröshagymákat hámozás nélkül felezzük meg, és fektessük őket a vágott oldalukkal fölfelé, a csontokkal együtt, az univerzális sütőtepsire. Helyezzük be a tálcát a sütőbe, alulról a harmadik szintre, és kapcsoljuk be a sütőt. Beállítás: Nagyméretű grill/240 °C.
  2. 10 perc elteltével egy szedőlapáttal keverjük a csontok közé a felkockázott zöldségeket. Süssük 40 percig, és közben gyakran forgassuk, amíg a zöldségek enyhén meg nem barnulnak.
  3. Mozsárban őröljük meg a kávészemeket, majd vágjuk apróra a gyömbért, héjastól. Szórjuk a kávét és a gyömbért a csontokra és zöldségekre, majd süssük még néhány percig.
  4. Tegyük a babérleveleket, a kakukkfüvet, a kardamomot, a curry port, a fekete borsot és a szegfűborsot egy nagy fazékba. Öntsük bele az univerzális sütőtálca tartalmát, és töltsük fel 1,8 l hideg vízzel. Gyorsan forraljuk fel, majd fedjük le, és hagyjuk nagyon alacsony hőfokon (1-2. fokozaton) főni legalább 6 órát (legjobb, ha egész éjjel főni hagyjuk).
  5. Engedjük kicsit lehűlni a levet, majd szűrjük át finom szűrővel, határozottan kipréselve a levet a maradékból. Hagyjuk kihűlni, majd fölözzük le a zsírt a felszínről.
  6. Helyezzük a derítéshez szükséges hozzávalókat egy leveses fazékba, és keverjük el jól, lehetőleg kézzel. Öntsük hozzá a lefölözött alaplevet, lassan forraljuk fel a főzőlapon, és hagyjuk főni lassú tűzön még 5 percig. Gondosan kavarjuk meg a szedőkanállal, hogy ne maradjon semmi a fazék aljára ragadva. Vegyük le a fazekat a tűzről, és hagyjuk pihenni a keveréket 1 óráig. Szűrjük át az edény tartalmát egy konyharuhával kibélelt szitán. Hagyjuk kihűlni a levet, és fölözzük le ismét a zsírt, ha szükséges.
  7. Ízesítsük alaposan a hideg húslevest sóval, paprikával, fekete borssal és sherryvel.
  8. A levest közvetlenül a felszolgálás előtt öntsük poharakba. A tejhab elkészítéséhez mossuk meg a bazsalikomleveleket, és tegyük őket egy magas turmixedénybe egy csipet sóval és cayenne-borssal együtt. Melegítsük fel a tejet, öntsük a levelekre, és pürésítsük egy botmixerrel. Fagylaltos kanállal emeljünk ki egy adag habot, és csúsztassuk a leves felszínére. Tetszés szerint díszítsük egy szál lestyánnal. Frissen szolgáljuk fel.

Tippek:

  • A levest melegen vagy forrón is tálalhatjuk, de ez esetben használjunk kevesebb fűszert.
  • Fagyasszuk le a maradék levest kis adagokban, pl. jégkockatartóban vagy kicsi, csavaros fedelű üvegekben, így később főzéshez vagy szószokhoz is felhasználhatjuk.
  • A bazsalikom helyett lestyánleveleket is használhatunk.
  • A tej habosításához a legjobb a cappuccino készítéshez is használt klasszikus tejhabosító.

Gyártás: Regine Smith Thyme
Tálalási styling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Fénykép: © Wolfgang Kowall

Fel